Deacon Place

a bright, contemporary kitchen and dining room renovation and sitting room addition

Deacon Place Island
Deacon Place Island

A white kitchen island with countertop waterfall and a set of bar stools, with a view to the 3-panel Marvin lift and slide door overlooking the meadow.

press to zoom
Deacon Place Kitchen Sink
Deacon Place Kitchen Sink

A contemporary kitchen with gray cabinets, white tiled walls, and a dark sink below dark windows.

press to zoom
Deacon Place Sitting Room
Deacon Place Sitting Room

A sitting room off the kitchen with gray rug, two comfy chairs, house plants, and white walls juxtaposed with black trimmed windows.

press to zoom
Deacon Place Island
Deacon Place Island

A white kitchen island with countertop waterfall and a set of bar stools, with a view to the 3-panel Marvin lift and slide door overlooking the meadow.

press to zoom
1/4

Project Location: Brattleboro, VT
Builder: Scott Mathes of Mathes Hulme Builders

Project Management: Erin Rennoldson of HELM Construction Solutions
Approx. SF: 725 (This portion of the house)
Project Type: Kitchen and dining renovation and sitting room addition
Project Timeline: 2020

Project Story:

The clients for this project had just finished a renovation of another old home, so they were familiar with the quirks of older homes and the renovation process. When they were transferred to Brattleboro, VT, they purchased an old house in a great location. They  decided fixing up the dated and damaged kitchen would be their first move in making this new old house their own. This complete kitchen renovation involved new cabinets, countertops, windows (including a 3-panel Marvin lift and slide door), flooring, tile, lighting, and appliances (including an induction cooktop). We took a segmented series of spaces and transformed them into functional work spaces with ample storage and an open feel.

 

An addition off the kitchen provides a sitting spot and views from both rooms look out over the pool and meadows. Electric-based heat pumps replaced an old, failing boiler to provide heating and air conditioning in this part of the house. This kitchen /dining room that hadn't been touched in years is now a bright, contemporary workspace and gathering space for this couple to enjoy each day and to share with their grown kids during visits of their blended, extended family.